Priset till Everts Sjöbod

Såtajullen Tuffa / Everts Sjöbod Grebbestad

När Grand Travel Awards Ekoturismpris delas ut för 20:e gången går utmärkelsen till Everts Sjöbod i Grebbestad. Ett saltstänkt upplevelseföretag som har skapat exportintäkter och nya jobb av marina tillgångar som hummer, krabba och ostron. Priset delas ut av Ekoturismföreningen tillsammans med tidningen Travel News.

Tack vare höstens hummersafari har Everts Sjöbod skapat en ny säsong i anrika Grebbestad. / Foto: Robert Dahlberg

För 20 år sedan förknippades Bohuslän nästan bara med sommar, sol och bad. Tack vare handlingskraftiga entreprenörer, där Everts Sjöbod Grebbestad är en av västkustens främsta, har framför allt det traditionella hummerfisket utvecklats till en stark turismmagnet som idag fyller hotell, restauranger och turbåtar i höstrusket. Genuina upplevelser väl förankrade i anrika kustsamhällen, och som under de senaste årtiondena har exponerats i en lång rad internationella tidningar som Le Monde, Sunday Times, Lonely Planet och Marie Claire.

Mixen saltstänkta äventyr med läcker kvällssupé är en av Everts Sjöbods framgångsfaktorer. / Foto: Jonas Ingman - vastsverige.com

Kombinationen saltstänkt hummerfiske med skaldjurssupé och övernattning har också visat sig vara ett svårslaget koncept när det gäller att nyttja resursen hummer på bästa vis. Jämfört med hummern i frysdisken är värdet tiofalt högre och bidrar i högsta grad till lokala jobb, klirr i kommunens skattkista och exportintäkter till Sverige. Ur det perspektivet blir det också extra viktigt att fisket på hummern är hållbart och ansvarsfullt. 

Det blev tredje gången gillt för Per Karlsson och hans bror Lars. / Foto: Roger Borgelid

- Vi har nominerats tre gånger till detta prestigefyllda pris. Nu var det äntligen dags att ta hem Grand Travel Awards Ekoturismpris, säger en innerligt glad Per Karlsson.
- Det här är en bekräftelse på att allt det arbete som vi och våra familjer har lagt ner genom åren, också har varit steg i rätt inriktning. Att vi har byggt ett företag som inte bara kan försörja oss för stunden, utan också är långsiktigt hållbart och ansvarsfullt mot havet, bygden och kommande generationer, fyller brodern Lars Karlsson i.

Grand Travel Awards Ekoturismpris går till den arrangör som bäst levandegjort och utvecklat svensk ekoturism under det senaste året. De nominerade kandidaterna hämtas från kvalitetsmärkningen Naturens Bästa, ett urval av de bästa naturresorna i Sverige.
 
Motivering:
Med Grebbestad som bas har bröderna Karlsson skapat upplevelseprodukter som lockar besökare från både när och fjärran. En mix av saltstänkta vågor, genuint kustfiske, marina läckerheter professionellt blandat med läckra måltider, mysigt boende och ansvar för miljö och natur.

 

Texten ovan är tagen från  www.naturensbasta.se läs mer på :
http://www.naturensbasta.se/nyheter/detalj.asp?ID=1035

 

För bokning eller frågor kontakta oss på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. eller +46 (0)525-14242 

© Everts Sjöbod 2016